2010. szeptember 27., hétfő

Kondásbüfé


Hurka
Bele van darálva minden félig darabos masszává, bélbe töltik.
Nem fintorog senki, hamar elfogy, dicsérni szokás.

Kolbász
Sülve-főve/télen-nyáron mindig laktató. Nyáron mustárral, kenyérrel, sörrel,– télen krumplival, savanyúsággal, fröccsel. A hölgyek vicces kajának találják, de nem vetik meg. Bikiniben a strandon, harisnyában a fesztiválon, latexben a rabszolgapiacon, kiskosztümben a menzán.

Szalonna
A füstölt szalonna készítése nem szent együgyűség, de alapvetően nem is bonyolult feladatsor: úgy kell csinálni, hogy jó legyen a végeredmény. Ez vonatkozik minden eljárásra, tehát az abálásra is, de az abált szalonnát könnyebb elrontani, mint füstös pajtását: az abált szalonnát fűszerezni is fontos, pirospaprikával, sóval, borssal és fokhagymával. A füstölésnek és az abálásnak egyaránt számtalan trükkje létezik,– ez nem jelenti azt, hogy a szalonna bármelyik variánsa nemesebb lenne a többinél. Szalonna, szalonna. Ami jó, az jó.

Retek
Amikor a konda kitúrja a retket, megvadult orruk csalja erre a rítusra őket.
Hogyne túrnák ki? A retek illata mámorító!
A retekgyökerek íze pedig egekbe törő katedrálisokat idéz, és gömbökbe zárt utópiákat, biofarmokat, ahol csakis ez terem (már ahogy a konda képzeli).
Harapj bele!

Káposzta
Élni kell, ciripel a vitamin. Mindenki manöken, segít a rutin. Sok a moszkitó, kevés a kinin. Tempó a vérnek, fittnek lenni és elégedettnek, derű lebegtet, végtelen káposztamezők felett kapál kottát az asszonyének.
Ösztönök, testi tények.
Nyuszi vagyok, kecske vagyok, meztelen csiga vagyok. Káposztalevél-szoknyád alá benézek, ha hagyod.

Paszuly
Fingat a paszuly, kár tagadni, de még inkább kár kihagyni bármi egyéb vagy e miatt az ok miatt az étkezést, ha babgulyást vagy csilis babot adnak. Vagy sóletet. Vagy Jókait.
Parasztcsárda, mosolysztráda. Fehér autók, piros autók, tarka autók, messzire szabadult luftballonok.
Üdv.
Mintha képeslapot küldenénk saját magunknak, kábé annyira szépelgő dolog, ha egyedül eszünk babot. Kisebb-nagyobb társaságok vidám összejöveteleinek méltán népszerű étele, de romantikus, intim hangulatú vacsora is lehet az erre fogékonyaknak.
Be kell áztatni előtte egy nappal, állítólag akkor kevésbé fingat, de az biztosan igaz, hogy így hamarabb puhára fő anélkül, hogy szét akarna esni.

Cipó
Harangoznak a tekenőben, cimbalmoznak a levegőben, bajuszom csirizes, órám kvarc.
Cipónyi kis idő, karéjnyi nagyvilág, angyalgalamb, emberarc.

Dió
Aki töri a diót, bármennyit megehet.
Aki szedi a diót, bármennyit megtarthat.
Aki veri a diót, fekete kalapot visel.

Dinnye
Dinnyét lopni egyedül csak egyet lehet egyszerre.

Meggy
Időnként elfog az indián magány. Olyankor társam a meggyfa, és nézem az ágát. Ahogy a gyümölcsbe vájja a csőrét az évszak, úgy sebzi meg szívem a holdfény, vetített háttér, és szól múló sláger. Hol vagy, babám?

Tarhonya
Dicsőségben aranylik a szerény tarhonya. Tiszteli minden céhbeli mester, ismeri minden gyáros. Zománcos fazekak fedele a pajzs, melyen magasba emeljük, és nem kérünk semmit, hisz van elég tarhonya, magában, kanállal, dermedten, zsírban. A maradék. De még jobb, ha sok van. Még tovább elég. Savanyú uborkát fogyasztunk hozzá, flakonból isszuk az ásványvizet. Tévézéshez is remek.

Pörköltszaft
A pörköltszaft titka a sok hagyma és a sok pirospaprika. Igazából ennyi, figyelni kell aztán, hogy ne égjen oda, vízzel felengedni kicsit, szoktam babérlevelet is tenni bele, nem mindenki szereti, ételízesítő nem tesz neki rosszat, de nem is fontos, só, bors, kömény mehet, nem is lenne érdekes az egész, ha nem lenne olyan finom.

Méz
Mikor vége a háborúnak, csókolja a lány a vigyorgó legényt, amelyik megmaradt. Mézzel eteti, süteményt süt neki, azt akarja, hogy újra erős legyen a legény.

Nagy menü
Igen kellemes étele a kondásoknak a főtt tojás. Kaláccsal és újhagymával gyűri, aki adja a módját. A hagyma bokor alján megterem, a kalács pedig a fán. De a lényeg a tojás. Harmincat-negyvenet bográcsban megfőznek, kiszedik, hagyják hűlni. Ezután fognak csak hozzá pucolni, nehogy megégessék a kezüket. Bölcsek a kondások. Bicskákkal hadonásznak, így eszik a tojást. Pálinkát isznak hozzá, dalolnak, népzenélnek.
Megbecsült lakoma.

Csülök
Tömeg veszi körül, mind falni akarja. Kínálja magát. Bátor legyél. Bírod. Csülköt enni ünnep. Bőség. Tele tál szalutál. Omlik a hús. Oké. Van étvágy, ha van csülök, sosem fogy el, örökké tart.

Konyha
Nótaszó, Kossuth-rádió, a sezlonyon fekszem ruhástul, kapcám szagánál csak fürkésző tekintetem jut oda közelebb hozzád. Szép a karod, ahogy lángoshoz valót dagaszt a lisztes deszkán, és lángos arcodon szép most a mosoly. Most komoly. Nem jön a Köjál. Kelhet a kovász. Kezdődhet a bál.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése